Skip links

Robotik Diz Protezi Nedir?

Konvansiyonel total diz protezi (TDP), ortopedide uygulanan en güvenli ve uygun maliyetli işlemlerden biridir. %75 ila %92 aralığında ölçülen hasta memnuniyeti oranıyla TDP, ameliyat dışı tüm seçenekleri tüketirken ilerlemiş artritli hastalarda ağrının giderilmesi ve fonksiyonel restorasyon için güçlü bir yöntem sunar.

Teknoloji ve cerrahi prosedürler geliştikçe cerrahlar hasta sonuçlarını ve memnuniyetini artırmaya çalışıyor. Robotlar, cerrahların insan hatasını en aza indirip operasyon doğruluğunu en üst düzeye çıkarırken cerrahi prosedürleri gerçekleştirebileceği bir araç sunar. “Robotik cerrahi” terimi, çok çeşitli cerrahi görevleri gerçekleştirmek için programlanabilir cihazların kullanımını ifade eder. Bunlar cerrahın yerine geçmek için değil, yardım sağlamak için tasarlanmıştır.

Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi’ne göre total diz protezi, her yıl 600.000’den fazla prosedürle tüm tıptaki en başarılı ameliyatlardan biridir. Diz protezi ameliyatı sırasında diz ekleminin yıpranmış veya hasar görmüş bölümleri çıkarılarak yerine yapay implantlar yerleştirilir. Total diz protezi ameliyatı hastaların yaşam kalitesini ve işlevselliğini artıran oldukça başarılı bir ameliyattır.  

Ekstremite hizalaması ve implant konumlandırmanın doğruluğu, uzun süredir en önemli ameliyat başarısını etkileyen faktörler arasında yaygın olarak kabul edilmektedir. İmplant tasarımı, materyaller ve hastaya özel rehabilitasyon programlarındaki büyük gelişmelere rağmen, hastaların %20’ye varan oranı diz protezi ameliyatı sonrası memnuniyetsizlik vardır. Robotik diz protezi ameliyatı, bileşen implantasyonunun doğruluğunu ve hassasiyetini artırarak hasta memnuniyetini ve implantın hayatta kalma şansını artırmak amacıyla artan ilgi ve popülerlik kazanmıştır.

Kaç çeşit robotik diz protezi sistemi bulunmaktadır?

Cerrahın robot üzerindeki kontrol derecesine bağlı olarak üç tür robotik sistem vardır: otonom (aktif), uygulamalı (yarı aktif) ve pasif. 

Pasif sistemler; operasyonu bağımsız olarak gerçekleştirmez; cerraha perioperatif önerilerde bulunmak ve cerrahi aletin konumlandırılmasını yönlendirmek için hasta ve alet merkezli referans noktalarına dayanan bilgisayar destekli veya navigasyon sistemleri olarak bilinirler.

Aktif robotlar; kesici aleti tutar ve tibial ve femoral rezeksiyonları otonom olarak gerçekleştirir. 

Yarı aktif robotlar; her iki prensibi birleştirir; cerrah, ameliyat öncesi cerrahi plandan sapmayı sınırlamak için canlı intraoperatif geri bildirim sağlayan robotun gözetimi altında kemik rezeksiyonları üzerindeki genel kontrolü sağlar. Dizin üç boyutlu modeli intraoperatif olarak veya entegre cerrahi planlama yoluyla özel preoperatif veya intraoperatif görüntülerden elde edilir. Kemik rezeksiyonu ve implant konumlandırma planı yapılmasına olanak sağlayan sistemlerdir.

Günümüzde aktif olarak kullanılan FDA onaylı robotik diz protezi sistemleri;

Şu anda robot destekli diz protezi ameliyatında yarı aktif robotik sistemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Mako Robotik Kol İnteraktif Ortopedi Sistemi (RIO; eski MAKO Surgical Corp.®, FL, ABD; şimdi Stryker Ltd, Kalamazoo, MI, ABD), Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 2015 yılında total diz protezi için onaylanmıştır. Hastanın kemik yapısının 3 boyutlu modelini oluşturmak için bilgisayarlı tomografi (BT)taraması gerektiren, güdümlü yarı aktif robot sistemi. Plan, operasyon sırasında toplanan verilerle intraoperatif olarak değiştirilebilir ve BT modeline uygulanabilir.

CORİ Cerrahi Sistemi (eski adıyla Blue Belt Technologies; şimdi Smith & Nephew, Andover, TX, ABD), FDA tarafından 2017 yılında total diz protezi için onaylanmıştır ve ameliyat sırasında kemik anatomisini intraoperatif olarak yakalayan, görüntüsüz, BT içermeyen, yarı aktif bir robot sistemidir. Ameliyat planını hastanın dizine göre kişiselleştirilmesine olanak tanır, ameliyat içinde planlamaya ve plan değiştirmeye izin veren ve stereotaksik sınırlar olmaksızın kemik rezeksiyonuna rehberlik eden bir sistemdir. 

2019’un başlarında stereotaksik bir enstrümantasyon sistemi olan Rosa Diz Sistemi (Zimmer-Biomet, Varşova, IN, ABD) tanıtıldı. Ameliyat öncesi iki boyutlu röntgenlerden ya da MR planlama araçlarına dayalı olarak dizin üç boyutlu (3D) modeli elde edilir, ameliyat planına göre yer işaretleri ameliyat sırasında kaydedilir. Cerrah kemik kesimlerini gerçekleştirirken, kesme aparatları robot (işbirlikçi robotik sistem, diğer adıyla cobot) tarafından konumlandırılır ve tutulur. 

Bunun tersine, CORİ Cerrahi Sistem ve Mako Robotik Kol İnteraktif Ortopedik sistemi kesme blokları gerektirmez ancak tibial ve femoral rezeksiyonlarda cerraha yardımcı olan stereotaktik sınırlar oluşturur.

Robotik Destekli Diz Protezi Sistemlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Robot yardımlı total diz protezi ameliyatında: robotik cihazların kurulum ve bakım maliyetleri, görece daha uzun cerrahi sürenin bir sonucu olarak ek maliyetler, cerrahın ve cerrahi ekibin uzun öğrenme eğrisi, ameliyat öncesi plan için nihai ek görüntüleme ek radyasyona maruziyet (görüntü tabanlı sistemler dikkate alındığında) ve kayıt pinlerinin yerleştirilmesi için femoral ve tibial ek insizyonların yapılması gibi dezavantajları vardır.

Robotik Diz Protezi Cerrahisinde Ameliyatı Robot mu Yapıyor?

Cevap hayır. Robotik cerrahide kullanılan cihazlar her zaman cerrahın kontrolündedir. 

Robotik Diz Protezi Cerrahisinin Hasta Olarak Size Birçok Faydası Vardır 

Bunlar şunları içerir:

Daha Fazla Hassasiyet: Robotik destekli teknoloji, ameliyatta yüksek derecede doğruluk ve hassasiyet sağlar. Ameliyat öncesi plan, ameliyatın her hastaya özel olarak kişiselleştirilmesine olanak tanıyan benzersiz anatominize dayanmaktadır. Bu yöntem, daha iyi kemik hizalanmasını ve yumuşak doku dengelenmesini sağlar.

Minimal Travma: Robotik diz protezi minimal invaziv olduğundan, daha küçük kesiler olur ve çevredeki dokulara, kan damarlarına, sinirlere, kaslara ve bağlara daha az travma olur.

Artırılmış Güvenlik: Robotik cerrahide, bireysel dizinize bağlı olarak belirli parametreler dahilinde kalacak şekilde programlanmıştır. Bu, yumuşak dokuların kasıtsız yaralanmalara karşı korunmasına yardımcı olur.

Daha Hızlı İyileşme: Çoğu zaman robotik diz protezi ayakta tedavi ortamında gerçekleştirilebilir. Daha kısa hastanede kalış süresi, daha küçük kesiler ve daha fazla doğruluk, iyileşme sürelerinin daha hızlı olmasını sağlar.

Daha uzun ömür: Robotik diz protezi implant gevşemesini ve başarısızlığını azaltır. Tipik olarak hastalar, implantın daha doğal bir his verdiğini ve bunun da bağlardan ve kaslardan daha iyi destek aldığını söyleyebilmektedir. Daha iyi sonuçların bir sonucu olarak implantın yaşam beklentisi de uzamaktadır.

Diz protezi ameliyatında hassasiyet hayati öneme sahiptir. Cerrahın ölçüm araçları ne kadar doğru olursa ameliyatınızı o kadar iyi planlayabilir ve gerçekleştirebilir. Robotik Diz Protezi Teknolojisi, cerrahlarımıza son derece hassas kısmi veya total diz protezi ameliyatlarında yardımcı olur. Bu yenilikçi teknolojiler, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için her kişinin benzersiz anatomisini dikkate alır.

Robotik Diz Protezi Sistemi Nedir?

Robotik diz protezi, geleneksel diz protezine benzer. Cerrahınız dizinizdeki hasarlı dokuyu çıkarır ve yerine yapay bir eklem koyar. Aradaki fark, bunun daha fazla hassasiyet sağlayan robotik bir cihaz yardımıyla yapılmasıdır. Daha karmaşık vakalarda robot yardımlı diz protezi, dizinizin etrafındaki yumuşak dokularda daha iyi bir denge sağlar ve eklemi daha iyi hizalar.

Robotik yardımlı diz protezi ameliyatı olacaksanız, geleneksel bir ameliyata yapacağınızdan farklı bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Cerrahınız, robotik eklem replasmanı için iyi bir aday olup olmadığınız da dahil olmak üzere, kullanabileceğiniz tüm diz protezi seçeneklerini tartışacaktır.

Robotik Diz Protezi Sistemleri Nasıl Çalışır?

Cerrahınızın sizin için ideal bir cerrahi plan oluşturmasına yardımcı olmak için kullanılan ve ameliyatınızın her adımını optimize eden son teknoloji ürünü robotik araçlara sahiptir. Robotik yardımlı ameliyatın başlangıcında cerrahınız, robotun doğru boyut ve konumlandırma bilgilerini alması için izleme pinlerini kullanacaktır. Daha sonra cerrahınız elde tutulan aleti kullanarak aletin kesici ucuyla hassas kesiler yaparak diz protezi ameliyatınız gerçekleştirilir. Araç, cerraha prosedür boyunca rehberlik eder, deneyim ve becerilerini arttırır.

CORİ cerrahi sisteminin  avantajları; hem kısmi diz protezi hem de total diz protezi ameliyatlarında kullanılabilir. Robotik diz protezi ameliyatından önce, diz ekleminizin, kemik yapınızın ve çevre dokularınızın üç boyutlu modelini oluşturmak için (CT/MRI taramalarına gerek kalmadan) görüntü içermeyen akıllı haritalama özel bilgisayarlı tomografi taramalarına ihtiyacınız yoktur. Bu da sizin ek kanserojen radyasyon almanızı önler. Ek maliyetten korur. Sistem ameliyat sırasında dizinizin üç boyutlu görüntüsünü özel izleme problarıyla oluşturarak, doğru implant boyutu ve konumu seçilerek milimetre hassasiyetinde kesimler yapılabilmektedir. Kişiselleştirilmiş ameliyat için gerçek zamanlı planlama, elde taşınan hassas frezeleme ve ameliyat sırasında boşluk dengeleme özelliklerini içerir.

Küçük ameliyathane ayak iziyle taşınabilir olacak şekilde tasarlanan CORI Cerrahi Sistemi, geniş yetenekler ve genişleyen eklem rekonstrüksiyon endikasyonları yelpazesi sunmak için Real Intelligence yazılımını kullanır.

Tam ve kısmi diz ameliyatı: Kemik rezeksiyonu ve hizalamasında doğruluk elde etmek için tasarlanmıştır, markaya ait tüm protez tiplerinin kullanılmasına olanak verir.

Revizyon diz ameliyatı: ABD’de robot yardımlı revizyon diz ameliyatı için belirtilen ilk sistem. Görüntüsüz akıllı haritalama, implantın çıkarılmasından sonra anatomiyi ve kemik kusurlarını kaydeden 3D eklem modelleri sayesinde, yerinde bileşenlerin neden olduğu görüntü bozulma potansiyelini ortadan kaldırır.

Kimler Robotik Diz Protezi Cerrahisi Adayıdır?

Geleneksel diz protezi adayıysanız, muhtemelen robot yardımlı diz protezi ameliyatına da adaysınızdır. Ameliyatın veya diz ağrısını tedavi etmek için ameliyatsız diğer seçeneklerin sizin için en iyisi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Robotik diz protezleri en karmaşık diz eklemi hastalıkları için bile idealdir

Robotik Diz Protezi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Robotik yardımlı diz protezi ameliyatının geleneksel ameliyatla karşılaştırıldığında birçok avantajı vardır. Avantajları şunları içerir:

Gelişmiş cerrahi planlama: Ameliyat sırasında özel üç boyutlu görüntüler alınır. Bu görüntüler, doğru boyut ve uyum sağlamak için cerrahınızın protezin optimal tipini ve yerleşimini daha doğru bir şekilde planlamasına yardımcı olur.

Daha fazla hassasiyet: Robotik teknolojiler ortopedik cerrahınızın daha hassas planlama, doku çıkarma ve implant yerleştirme konusundaki uzmanlığını geliştirir.

Optimal eklem hizalaması: Robotik teknoloji sayesinde cerrahınız diz implantınızı daha iyi hizalayabilir ve konumlandırabilir. Bu, daha doğal bir eklem değişimi hissi sağlamaya ve yeni ekleminizde daha az sürtünme ve aşınma oluşmasına yardımcı olur.

Diz Protezlerinde Geleneksel ve Robotik Cerrahi Farkı Nedir?

Robot yardımlı diz protezi ameliyatı tek başına bir robot tarafından yapılmaz. Bunun yerine, cerrahınızın önceden hazırlanan planı takip etmesine yardımcı olan bir rehber görevi görür. Geleneksel ameliyatlarda olduğu gibi kontrol ortopedi cerrahınızın elindedir ancak robotu ek bir cerrahi alet olarak kullanırlar. Robot, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için ameliyatınızın tüm aşamalarında cerrahınızın becerilerini geliştirir.

Robotik İçeren En Yaygın Ortopedik Cerrahi Prosedürler Nelerdir?

Bilgisayar destekli diz protezi cerrahisi son yirmi yılda daha fazla hassasiyet ve doğru hizalamaya bağlı olarak hastaların sonucunu iyileştirmek için robot teknolojisinin kullanımından yararlanabilen en yaygın cerrahi prosedürdür. 

Robotik ve bilgisayar destekli cerrahinin diz protezinde aşağıdakiler dahil birçok uygulaması vardır:

  • Navigasyon yardımlı diz protezi
  • Diz protezi için kişiselleştirilmiş aletler
  • Diz protezi için kişiselleştirilmiş implantlar
  • Robot destekli diz protezi

Robotik Diz Protezi Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

Robotik diz protezi, kemik hazırlama aşamasının doğruluğunu artırmak ve daha uzun bir protez ömrünü garanti etmek amacıyla aykırı değerlerin olasılığını azaltmak için geliştirildi. Diz protezi ameliyatında mekanik eksenin yeterli şekilde restorasyonu, polietilen aşınmasında azalma ve daha düşük revizyon artroplastisi oranıyla ilişkilidir.

Bununla birlikte, robotik diz protezi uygulanan hastalarının %94’ünde kabul edilen fleksiyon ve ekstansiyon boşluklarını göstermiştir ancak geleneksel diz protezi hastalarında bu rakam %80’dir. Sistem, cerrahın robotik yazılım tarafından sağlanan boşluk ölçümlerini kullanarak yumuşak doku dengesini ayarlamasına olanak tanır. Bu, herhangi bir kemik kesiminden önce veya kesimler yapıldıktan sonra yapılabilir.

Robotik Diz Protezi Cerrahisi Açık Cerrahiden Daha Güvenli midir?

Robotik diz protezi cerrahisi hassasiyet düzeyi nedeniyle geleneksel ameliyatlara göre daha güvenlidir. Diz çevresinde daha iyi bir yumuşak doku dengesi kurmasına ve protezin daha iyi hizalanmasına olanak sağlayarak insan gözünün doğal yeteneğinin ötesinde bir şey sunar. 

Robotik yardımlı cerrahide minimal invaziv kesiler kullanılır ve daha az doku hasarı olacağından prosedür daha güvenli hale gelir. Bu aynı zamanda daha az yara izi, enfeksiyon riskinin daha düşük, hastanede kalış süresinin daha kısa olmasına ve daha hızlı iyileşmeye olanak tanır. Genel olarak, geleneksel diz protezi ameliyatıyla karşılaştırıldığında robotik tekniklerin daha iyi sonuçlar sağladığı, kemikte ve çevre dokuda daha az travma sağladığı ve hastalar için daha iyi sonuçlar sağladığı gösterilmiştir.

Robotik Diz Protezi Cerrahisinin Riskleri var mıdır?

Her ameliyatın riskleri vardır, ancak robotik cerrahi minimal invaziv ilkeler benimsendiği için geleneksel ameliyatlara göre daha az risk taşır.

Robotik Diz Protezi Cerrahisi Geleneksel Cerrahiye Göre Daha Uzun Sürer mi?

Robotik cerrahide, bilgisayar sensörlerini ayarlamak için çalışma süresinde minimum bir artış gerektirir. Ancak bunun faydaları dezavantajlarından çok daha ağır basmaktadır.

Diz Protezi Ameliyatında Robot Teknolojisinin Kullanılması İyileşmeyi Nasıl Etkiler?

Robotik cerrahi, geleneksel ameliyatlara göre hastaları daha hızlı bir şekilde ameliyat öncesi fonksiyona kavuşturularak hastanın daha çabuk iyileşmesini ve normal aktivitelerine dönmesini sağlar. Minimal invaziv prosedürler, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az doku hasarı ve  enfeksiyon riskini sağlar.

Ortopedide Robotik Cerrahinin Geleceği Nasıl Görünüyor?

Ortopedik cerrahide kullanılan teknolojinin, daha fazla hastanın bundan yararlanabilmesi için uygulamanın daha fazla yönünü kapsayacak şekilde gelişmeye devam etmesi bekleniyor. Robotik diz protezinin sunduğu avantajlar nedeniyle standart uygulama ve gelecekteki protez cerrahilerinde varsayılan uygulama haline gelmesi bekleniyor.

Robotik Diz Protezi İyileşme Süreci Nasıldır?

Robotik eklem değişiminde daha hassas kesiler kullanılır ve optimum konumlandırmanın sağlanmasına yardımcı olur. Ameliyatınızdan sonra cerrahınız ve bakım ekibinizin geri kalanı ilerlemenizi izleyecek, rahatsızlığı gidermenize yardımcı olacak ve evde iyileşmeniz için bir rota çizecektir.

Robot teknolojisi kullanılarak yapılan diz protezi ameliyatı fütüristik bir hedef gibi görünse de bu gelecek şimdidir. Doktorlar, diz protezi gibi büyük doğruluk gerektiren prosedürlerde kendilerine yardımcı olması için cihazın hassas hareketlerine güvenerek ameliyat sırasında robot teknolojisi kullanmaya başladılar.

Bazı hastalar yeni robotik diz protezi ameliyatı seçeneklerini öğrendiklerinde tereddüt yaşıyorlar. Güvenli olup olmadıklarını ve bu ameliyatın riskleri olup olmadığını merak ediyorlar. Gerçek şu ki hastalar robotik cerrahiyi tercih ettiklerinde pek çok fayda elde ediyorlar.

Robotik Diz Protezi Ameliyatı Daha mı İyi?

Evet; robotik cerrahinin geleneksel diz protezine göre daha iyi sonuçlar verdiği gösterilmiştir. Araştırmalar robotikle yapılan ameliyatların daha doğru sonuçlar verdiğini gösteriyor. Kemik ve dokuda ne kadar az travma olursa, sonuçlar o kadar iyi olur ve robotik yardım, travmatik alanları azaltan hassasiyete olanak tanır.

Robotik diz protezi, geleneksel diz proteziyle karşılaştırıldığında ameliyat sonrası ağrının azalması ve analjezi gereksiniminin azalması, daha iyi Hb seviyeleri, düz bacak kaldırma testinin daha çabuk düzelmesi, hastanede kısa kalış ve taburculuk sırasında daha iyi diz fleksiyonu ile karakterize edilir. Ancak, geleneksel TDP ile karşılaştırıldığında robot TDP’nın uzun vadeli klinik sonuçlarında anlamlı bir iyileşme olmadığını gösteren bazı raporlar vardır. Kısa vadeli sonuçlar, robotik TDP’nin bu açılardan geleneksel TDP’den daha iyi olduğunu göstermektedir.

Diz protezi olmayı düşünüyorsanız robotik diz protezi ve bunun sizin için uygun bir seçenek olup olmadığı konusunda lütfen bize ulaşın. Diz protezinin amacı ağrıyı hafifletmek ve dizinizin normal dizilimini ve işlevini eski haline getirmektir. Bu prosedürün pek çok faydası vardır ve amacımız hastalarımıza mümkün olan en şefkatli ve teknik açıdan en gelişmiş bakımı sunmaktır. Sizi sevdiğiniz aktivitelere geri döndürmek istiyoruz ve robotik diz protezi sizin için harika bir seçenek olabilir.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag